BEREKENEN.

Hoeveel kcal heb ik nodig?

Bereken hieronder aan de hand van de gevraagde gegevens de Body Mass Index (BMI), de ruststofwisseling (BMR) en de energiebehoefte per dag. Hierdoor kun je te weten komen hoeveel kcal je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven, af te vallen of aan te komen. Lees onderaan de pagina meer uitleg.

De ruststofwisseling en de energiebehoefte verschillen per geslacht, omdat aan de hand van de lichaamssamenstelling vrouwen minder kcal verbruiken dan mannen. 

MAN.

VROUW.

  • Body Mass Index (BMI) = Dit is een index die de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon laat zien. Het geeft een indicatie of er sprake is onder- of overgewicht.
  • Energiebehoefte = De hoeveelheid energie (in kcal) die je nodig hebt om op gewicht te blijven. Hierbij zijn de activiteiten die je normaliter per week uitvoert geïncludeerd, want deze activiteiten gebruiken extra energie. De soms van de energiebehoefte is dus BMR + activiteiten. Wanneer je dit aantal kcal dagelijks zou consumeren, zou dit betekenen dat er geen fluctuaties in je lichaamsgewicht zullen zijn.
  • Ruststofwisseling (BMR)(Basal Metabolic Rate) = De hoeveelheid energie die het lichaam (in kcal) zou verbruiken wanneer je de gehele dag op bed zou liggen. Dit is dus de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om alleen de primaire lichamelijke processen (spijsvertering, werking van het hart, ademhaling etc.) te laten verlopen.

BMI normwaarden.

Er zijn aan de hand van de BMI zogenaamde normwaarden bepaald. Dit is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. BMI dient met een korreltje zout genomen te worden, aangezien het geen rekening houdt met de samenstelling van het lichaamsgewicht. Een persoon met een lichaamsgewicht van 95kg met meer spiermassa dan gemiddeld zal dezelfde BMI uitkomst hebben als iemand met een gewicht van 95kg met meer vetmassa. Het vetpercentage dat iemand heeft, zegt hierdoor meer over iemands gezondheid.

Hieronder zijn de basis normwaarden weergegeven.

  • < 18,5 = ondergewicht
  • Tussen de 18,5 en 24,9 = een normaal gewicht
  • Tussen de 25 en 29,9 = overgewicht
  • Tussen de 30 en 39,9 = zwaarlijvigheid
  • > 40 = ernstige zwaarlijvigheid

© URPLAN.nl 2017 - alle rechten voorbehouden - KvK: 70025649 BTW: NL213750260B01